http://www.beszed.hu

Lenőtt nyelv

A lenőtt nyelv(fék) problémájának orvoslása

Eddigi hozzászólások:

1..10 11..20

Lőrik József
15

Lőrik József - 2007. 06. 04. 22:27

Kedves Lilla!
Örülök új barátodnak.
Más.
Ha a hosszú "r" hiánya nem zavar, semmi gond. De ha nagyon szeretnéd, ezen is tudsz segíteni egy kis erőfeszítéssel (gyakorolgatással): vagyis a pergetés idejének fokozatos megnyújtásával.
Sok sikert a próbálkozáshoz! Üdvözlettel: L. J.
Lilla17
14

Lilla17 - 2007. 06. 01. 08:28

Válasz erre (Lőrik József - 2007. 05. 24. 23:13) :
"Kedves Lilla!
Igazi érdekességet és egyben olyan tudományos problémát vetettél fel, amellyel a fonetika és az orvostudomány eddigi története során - sajnálatos módon - még nem foglalkoztak a tudósok.
Bár több mint 30 éve vagyok logopédus, fonetikatanár, mégsem tudok válaszolni. Sok dolgot meg kellene vizsgálni.
Ezért válaszolj következő kérdéseimre:
Mi az, amiben zavar a "lenőtt" nyelvfék a csókolózásban?
Nem lehet, hogy a partner nem az igazi?...
Vagy te nem vagy neki az igazi? Függetlenül nyelvedtől és nyelvfékedtől.
És tényleg lenőtt a nyelvféked?
Megmérted? Hány milliméterre engedi felemelni, ha teljesen kinyitod a szádat? Milyen messzire tudod kinyújtani (milliméterben)a nyelved?
És ki mondta neked, hogy rövid?
Mérjétek meg a barátodét is (ha meg mered kérni, és megengedi), kössetek kompromisszumot (azt nem írod, zavarja-e őt).
Lehet, hogy az ő nyelve a hibás, vagy más...
Engem tényleg érdekelaz eredmény, tudniillik a mérési eredmény.
Az őszi fonetikaóráimon be fogok számolni válaszodról hallgatóimnak - ha engedélyt adsz rá - a következő témakörben: "A nyelvfék milliméterben kifejezett hossza, valamint a nyelv felemelésének és a nyugalmi helyzethez mért vízszintes kiöltési távolsága maximális mértékének csókolódzást befolyásoló, szubjektív elégedettséget eredményező hatása" címmel.
Komolyra fordítva:
Ha a fiút tényleg szereted, és ő is téged, ez a dolog biztosan nem akadály.
De én csak egy öreg bácsi vagyok.
Várom válaszod: Lőrik József
"
Kedves József!
Valóban lenőtt a nyelvfékem, ezt már a háziorvosom és a fogorvosom is megállapította. Kb egy centire tudom kinyújtani a nyelvem. Valójában egy dologban akadályoz, az "r" hang hosszú kiejtésében. De egyébként senkinek sem tűnt fel soha.
A csókolózással kapcsolatban, valóban lehet h igaza van, s az is lehet, hogy eddig csak túl éretlen vagy bunkó fiúkkal kezdtem... A mostani barátom imád, úgy ahgy vagyok és őt nem zavarja.
Köszönöm a válaszát!!:)
jeg.madar
13

jeg.madar - 2007. 05. 28. 08:12

Kedves Mindenki!
Nehezen értem a hosszú nyelvfék körüli vitát. Nekem saját tapasztalatom, hogy érdemes. A nagy fiamat sajnáltam, monovibráns "r"-je lett. 17 évesen felvágattam a nyelvét, de igazán nem rendeződött a beszéde, csak nehezen. A kicsinek 3 naposan vágta fel a nyelvét a nőgyógyászom manikűr ollóval. A kicsi járt jól.Azóta mindig meggyőzöm a szülőket ennek helyességéről. Utána kötelező fagyi-evést rendelek. A szülők véleménye szerint nem a "műtét", hanem a felhajtás a nehéz. Az ideális hártya hossz szerintem az amikor a nyelvet nagy szájállás mellett kényelmesen fel tudjuk szívni, és meg is tudjuk tartani.
Kata
Lőrik József
12

Lőrik József - 2007. 05. 24. 23:13

Kedves Lilla!
Igazi érdekességet és egyben olyan tudományos problémát vetettél fel, amellyel a fonetika és az orvostudomány eddigi története során - sajnálatos módon - még nem foglalkoztak a tudósok.
Bár több mint 30 éve vagyok logopédus, fonetikatanár, mégsem tudok válaszolni. Sok dolgot meg kellene vizsgálni.
Ezért válaszolj következő kérdéseimre:
Mi az, amiben zavar a "lenőtt" nyelvfék a csókolózásban?
Nem lehet, hogy a partner nem az igazi?...
Vagy te nem vagy neki az igazi? Függetlenül nyelvedtől és nyelvfékedtől.
És tényleg lenőtt a nyelvféked?
Megmérted? Hány milliméterre engedi felemelni, ha teljesen kinyitod a szádat? Milyen messzire tudod kinyújtani (milliméterben)a nyelved?
És ki mondta neked, hogy rövid?
Mérjétek meg a barátodét is (ha meg mered kérni, és megengedi), kössetek kompromisszumot (azt nem írod, zavarja-e őt).
Lehet, hogy az ő nyelve a hibás, vagy más...
Engem tényleg érdekelaz eredmény, tudniillik a mérési eredmény.
Az őszi fonetikaóráimon be fogok számolni válaszodról hallgatóimnak - ha engedélyt adsz rá - a következő témakörben: "A nyelvfék milliméterben kifejezett hossza, valamint a nyelv felemelésének és a nyugalmi helyzethez mért vízszintes kiöltési távolsága maximális mértékének csókolódzást befolyásoló, szubjektív elégedettséget eredményező hatása" címmel.
Komolyra fordítva:
Ha a fiút tényleg szereted, és ő is téged, ez a dolog biztosan nem akadály.
De én csak egy öreg bácsi vagyok.
Várom válaszod: Lőrik József
Lilla17
11

Lilla17 - 2007. 05. 18. 00:11

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérem. A problémám az, hogy az én nyelvem is le van nőve. Ezzel, valójában soha nem volt semmi gondom,kb 6 éves koromig észre sem vették. A beszédben nem akadályoz,az evésben meg pláne nem...:) Viszont egy dologban baromi idegesítő, a csókolózásban. Tudom , hogy ez hülyén hangzik, de így van. És nem tudom, hogy így 17 évesen, mennyi értelme lenne felvágatni. Olyat is hallottam, hogy felnőtt korban jobban fáj, meg hogy csak altatásban végzik. Én meg gyűlölök orvoshoz járni:) Szerintetek érdemes lenne, vagy inkább már éljek ezzel?
Kállainé Jakab Magda
10

Kállainé Jakab Magda - 2006. 12. 15. 21:41

Tisztelt Kollégák!
A lenőtt nyelvfék esetén minden esetben orvosi véleményt kell kérni, nekem több esetben fordult elő, hogy nem javasolták a felmetszést anatómiai okok miatt , ilvenkor nincs mit tenni, meg kell elégedni egy lehető legjobb eredménnyel. Az mindenesetre igaz, hogy, nem várható 100-as eredmény Magda
nemedit
9

nemedit - 2006. 12. 15. 20:16

Köszönöm a tanácsokat..
Péter-Szabóné Kakuk Márta
8

Péter-Szabóné Kakuk Márta - 2006. 12. 04. 17:27

Nemedit! kKipróbáltam még régen a rövid nyelvfékkel r-et csinálni.Az anatómia közbeszól, mert a szájüreg változásaival, évről-évre torzulhat az r hang! Talán a még hatásosabb rábeszéléssl próbálkozhatsz.
fungemy
7

fungemy - 2006. 11. 28. 11:36

Válasz erre (nemedit - 2006. 11. 16. 16:56) :
"Tisztelt Kollégák! Mit tesztek akkor ha a szülő nem vágatja fel a nyelvféket,az r hang egyszer pördül be, nem jutunk tovább..A szülő pedig eredményt vár. Van értelme? Szerintem nem igazán, de hátha ti tudtok valamit..van esélye hogy rövid nyelvfék mellett, többhónapi munka után többpördületes lesz az r hang?"
Szia Nemedit!
Remélem, közben már megcsináltad azt az r-et! De ha nem:
- nyújtani, emelni, felső pozícióban tartani:)
- napi 100 csettintés, rengeteg felszívott nyelv, rengeteg nyitott száj mellett megtartott pálcika
- szülő számára információ, hogy a kezelés hatékonysága csökkentett a nemcsípés miatt
(De a nagyok sok éve azt mondták, a csípéstől nem fog akarni följebb menni, jobban perdülni, mert az innerváció ugyanaz marad... Rendkívül behúzódott nyelvvel is remekül perdíthet vki.
20 év alatt összesen 3 embert küldtem csipegetni - 1 gyerek, 2 felnőtt arányában.)
nemedit
6

nemedit - 2006. 11. 16. 16:56

Tisztelt Kollégák! Mit tesztek akkor ha a szülő nem vágatja fel a nyelvféket,az r hang egyszer pördül be, nem jutunk tovább..A szülő pedig eredményt vár. Van értelme? Szerintem nem igazán, de hátha ti tudtok valamit..van esélye hogy rövid nyelvfék mellett, többhónapi munka után többpördületes lesz az r hang?
1..10 11..20

Rendezés a szerint sorrendben.
Lapon megjelenő hozzászólások száma:

Legfrissebb fórumtémák

Szakdolgozati segítség
Szakdolgozatommal kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni.

Segítségkérés
Segítségkérés más logopédusoktól bármivel kapcsolatban.

Logopédus keresés Lausanne környékén
Kedves Olvasók!
Szeptembertől Lausanneba költözünk családommal. 6 éves fiamnak verbális memória és szerialitási problémái vannak. Ismer vki magyar logopédust Lausanne környékén? Köszönöm, Csilla

könyvkeresés
Szekszárdi Júlia:
Új utak és módok
Gyakorlatok a konfliktuskezelés tanításához és tanulásához

Dadogás gyógyítható?
Én is dadogós vagyok, és nagyon sokat foglalkozom ezzel a kérdéssel!

FÓRUM SZABÁLYZAT

↓ hirdetés ↓