http://www.beszed.hu

Segítségkérés

Segítségkérés más logopédusoktól bármivel kapcsolatban.

Eddigi hozzászólások:

1..10 11..20 21..30 31..40 41..50 51..60 61..70 71..80 81..90 91..100 101..110 111..120

FEKETETIMI
68

FEKETETIMI - 2008. 02. 14. 19:12

Kedves Szakemberek!
Fejlesztőpedagógus vagyok, a segítségeteket szeretném kérni a következő ügyben. Egy kedves barátnőm szülőként kért segítséget tőlem, mivel 7 éves súlyosan diszfáziás, autisztikus tüneteket produkáló, de normál IQ-val rendelkező kislányának nem talál megfelelő iskolát Budapesten. Szeretné, ha a kislány akár önkormányzati, akár alapítványi iskolában max. 10 fővel működő osztályba kerülne, ahol szakemberek megfelelő terápiákkal segítenék a kislány fejlődését. Sajnos a legtöbb iskolában, ahova felvennék a kislányt, az osztályok 18-20 fővel indulnak. Ha van ötletetek, esetleg tudtok olyan megfelelő iskoláról, ahol elsődleges szempontként a kislány személyiségének egészséges fejlődésére, valamint az életben való boldoguláshoz szükséges képességek, ismeretek megszerzésére koncentrálnak a szakemberek - kérlek segítsetek! Köszönettel, Fekete Timi
schle
67

schle - 2008. 02. 06. 18:34

Kedves Kollégák!
Tudtok-e Klinefelter-szindrómás gyermek beszédfejlesztéséhez jótanáccsal szolgálni? (Most 3 és fél éves, gyakorlatilag 3-4 szó töredékét használja)
Minden segítséget előre is köszönök: Ági
Ács Eleonóra
66

Ács Eleonóra - 2008. 02. 04. 12:49

Gyakorló logopédusok véleményét szeretném kérni, amellyel döntésemben segíteni tudnának. (Nagyon örülnék, ha Lőrik József tanár úr véleményét is megismerhetném.)
2000-ben, 35 évesen, szereztem gyógypedagógus asszisztensi képesítést. A tanulás és a gyakorlatok minden percét élveztem és biztos voltam benne, hogy rátaláltam arra, a területre, ahol boldogan tölteném az életem. Mindenképpen szerettem volna továbbképezni magam ebben a szakmában, de mivel akkor még gyermekeim nevelése-segítése volt az elsődleges számomra, nem gondolhattam a továbbtanulásra.
Most jött el az az idő, amikor módom lenne - és azt hiszem pontszámaim alapján esélyem is- arra, hogy a Gyógypedagógiai Főiskolán tanuljak.
Abban azonban bizonytalan vagyok, hogy negyvenes éveim végén, pályakezdőként lenne-e esélyem elhelyezkedni és hasznos munkát végezni a pályán.
Köszönöm a segítséget.
Monszum
65

Monszum - 2008. 01. 31. 11:17

Segítséget szeretnék kérni, mert nagyon megijedtem. Ma kaptam egy szakorvosi vizsgálat kérő lapot az óvónéninktől, 4 éves, 10 hónapos fiam részére a fül-orr-gégészertre. szigm.rotacizmus diagnózis vezetéses hallászavar gyanúja miatt különféle ismeretlen vizsgálatra. Ez vészes? Már az ok ami miatt elküldenek minket egy ilyen vizsgálatra? Ez azt jelenti, hogy baj van velünk? Egy kis beszédhibája van azt mondta, de nem igazán megnyugtató volt. Na meg a vizsgálatról is kérdeznék, hogy mennyire fájdalmas ez?
Előre is köszönöm, Monszum
fungemy
64

fungemy - 2008. 01. 29. 18:48

praktikus, valóban használható gyakorlattárra vadászom kevert orrhangzós terápiához - minden ötlet érdekel-jeligére:)
köszönöm
Mező Beatrix
63

Mező Beatrix - 2008. 01. 23. 15:22

Válasz erre (Boros A - 2008. 01. 22. 12:05) :
"Szia!
Anikó vagyok, logopédus gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus. Ahhoz, hogy jobban átlássam a helyzetedet, légyszives írd meg, milyen vizsgálatokat végzett a logopédus vagy más szakember a gyermekeddel, ennek hiányában nehéz,és nem szabad értékelni a logopédus javaslatát.Ez ma egyébiránt kényes kérdés, nem csak te vagy így ezzel!
Üdv!"
Kedves Anikó!

A lányom 5 és fél éves, 6 év felé közeledik. Több hangzót nem ejt tisztán : á-a, e-é, s-sz, r. Ősz óta jár az óvodai logopédushoz, aki azt mondja, lassan fejlődik a beszéde ( fejlődik persze ).
Nem vagyok szakmabeli, csupán szülő, de számos könyvet, cikket elolvastam ezzel kapcsolatban, és a hibás beszéd mellett semmilyen más probléma tényleg nem áll fenn, sőt, a gyerek "túl" okos is (mások szerint is): írni-olvasni tévesztés nélkül tud, saját kedvéből tanulta, sőt, nekem kell leállítanom, hogy most már ne akarjon tanulni, tökéletesen, tévesztés nélkül megért mindent, jól hall, szókincse óriási, nagyon sokat foglalkoztam vele és a testvéreivel is. A logopédus semmit nem mondott, csupán ezt, hogy lassan javul a beszéde. Az óvodában van fejlesztő pedagógus, megnézte, és ő is azt mondta, hogy nagyon okos, értelmes gyerek, mehet iskolába ( nem is lenne értelme még egy évet "oviztatni"). Én úgy érzem, hogy ez nem olyan nagy probléma, mert érthetően beszél, idegen számára is, és az iskolában majd jár tovább a logopédushoz, de addig is még nagyon sok idő van.
A 4 és fél éves kisfiam ugyan ilyen, nyilván vele is végig fogom ezt az utat járni.
Örülnék neki, ha a szakmabeliek véleményét megismerhetném.
Köszönöm.
Mező Bea.
lorrr
62

lorrr - 2008. 01. 22. 16:21

Sziasztok! Nekem is óvodás kisfiam van 4 és fél éves. Tavaly márciusban kezdtünk logopédiai terápiára járni, akkor csak szóelőket vagy -végeket mondott. Néhány hónap alatt eljutottunk oda, hogy mindent mondott de pöszén. Most is itt tartunk a kiejtésével. Tavaly nyáron nem járt terápiára, de azóta igen és úgy látom nagyon lassan tisztul a beszéde. Hallásával semmi probléma. Most ott tartunk, hogy a d és a g közötti különbséget nem érzi, a d-t gyönyörűen ejti a g-t nem. A tudtommal rizikósabb "z" "r" "s" "sz" hangok jól mennek neki. Nincs ötletetek, hogy esetleg milyen gyakorlatokkal lehetne rávezetni a g hangra, és egyáltalán mennyi idő alatt szokott egy-egy hang megjönni ilyen reménytelen esetben. Sajnos úgy látom, hogy most már stresszeli a dolog és ez biztos nem segíti elő a fejlődését. Tudnátok valamilyen tanácsot adni? Köszönettel.
triton
61

triton - 2008. 01. 22. 14:42

Ha lehet, én is itt kérdeznék óvodásról.

4 éves iker gyermekeim közül a kislány sokkal lasabban beszél, mint a tesók, ráadásul az "a" betűje sokszor "á". Kell, illetve lehet-e ilyen korban fejleszteni? Kihez forduljak (vidéki nagyváros)?

A lassúbb beszéd aggaszt inkább, mert amióta a kisebb testvér is beszél, a kislány egyre többször hagyja félbe a mondatokat, mert a hallgatóságnak nincs türelme kivárni azt.

A válaszokat előre is köszönöm!
Boros A
60

Boros A - 2008. 01. 22. 12:05

Válasz erre (Mező Beatrix - 2008. 01. 17. 12:04) :
"Kedves Fórumosok !
Az alábbi problémámmal kapcsolatban szeretném a véleményeteket meghallgatni :
Két nagyobb gyermekem 5 és fél, 4 és fél éves óvodások.
Az 5 és fél évessel már foglalkozik az óvodai logopédus, és most azt tanácsolta, hogy vigyem az általa javasolt iskola logopédiai osztályába, mert több hangot nem ejt tisztán. A 4 és fél éves is ugyanilyen. A gyerekek emellett nagyon értelmesek, a szókincsük hatalmas, választékosan beszélnek ( bár hibásan, tényleg),szeretik a betűket tanulni, érdekli őket az olvasás, jól hallanak, megértik tökéletesen a szavakat, szóval, semmilyen égyéb probléma nem áll fenn.
A kérdésem az lenne, hogy valóban ekkora probléma, hogy egy óvodás gyerek beszédhibás ? Én nem érzem ezt bajnak, mert szerintem idővel úgyis megjavul a beszédük, mivel logopédus az iskolába is fog velük foglalkozni.
Mi a véleményetek, tapasztalatotok ? El tudott a logopédus bizonytalanítani, sajnos."
Szia!
Anikó vagyok, logopédus gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus. Ahhoz, hogy jobban átlássam a helyzetedet, légyszives írd meg, milyen vizsgálatokat végzett a logopédus vagy más szakember a gyermekeddel, ennek hiányában nehéz,és nem szabad értékelni a logopédus javaslatát.Ez ma egyébiránt kényes kérdés, nem csak te vagy így ezzel!
Üdv!
driszko
59

driszko - 2008. 01. 18. 15:25

Válasz erre (Mező Beatrix - 2008. 01. 17. 12:04) :
"Kedves Fórumosok !
Az alábbi problémámmal kapcsolatban szeretném a véleményeteket meghallgatni :
Két nagyobb gyermekem 5 és fél, 4 és fél éves óvodások.
Az 5 és fél évessel már foglalkozik az óvodai logopédus, és most azt tanácsolta, hogy vigyem az általa javasolt iskola logopédiai osztályába, mert több hangot nem ejt tisztán. A 4 és fél éves is ugyanilyen. A gyerekek emellett nagyon értelmesek, a szókincsük hatalmas, választékosan beszélnek ( bár hibásan, tényleg),szeretik a betűket tanulni, érdekli őket az olvasás, jól hallanak, megértik tökéletesen a szavakat, szóval, semmilyen égyéb probléma nem áll fenn.
A kérdésem az lenne, hogy valóban ekkora probléma, hogy egy óvodás gyerek beszédhibás ? Én nem érzem ezt bajnak, mert szerintem idővel úgyis megjavul a beszédük, mivel logopédus az iskolába is fog velük foglalkozni.
Mi a véleményetek, tapasztalatotok ? El tudott a logopédus bizonytalanítani, sajnos."
Szia!

Számomra nem egészen világos, hogy egy 5 és fél éves gyermeket miért akarnak már most beiskolázni???? Hány évesen kezdik arrafelé az iskolát? Tapasztalataim szerint ha tényleg csak pöszeséggel küzd gyermeked, egy év alatt rengeteget fejlődhet. Ráértek akkor gondolkozni a megfelelő iskola kiválasztásán.
1..10 11..20 21..30 31..40 41..50 51..60 61..70 71..80 81..90 91..100 101..110 111..120

Rendezés a szerint sorrendben.
Lapon megjelenő hozzászólások száma:

Legfrissebb fórumtémák

Szakdolgozati segítség
Szakdolgozatommal kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni.

Segítségkérés
Segítségkérés más logopédusoktól bármivel kapcsolatban.

Logopédus keresés Lausanne környékén
Kedves Olvasók!
Szeptembertől Lausanneba költözünk családommal. 6 éves fiamnak verbális memória és szerialitási problémái vannak. Ismer vki magyar logopédust Lausanne környékén? Köszönöm, Csilla

könyvkeresés
Szekszárdi Júlia:
Új utak és módok
Gyakorlatok a konfliktuskezelés tanításához és tanulásához

Dadogás gyógyítható?
Én is dadogós vagyok, és nagyon sokat foglalkozom ezzel a kérdéssel!

FÓRUM SZABÁLYZAT

↓ hirdetés ↓